Bent u vastgoedbeheerder en heeft u leegstaande panden met liften in uw beheer? Dan adviseren wij u de liften minimaal één keer per jaar een leegstand beurt te laten geven. Zoals u misschien wel weet adviseert het Verbond Van Verzekeraars het pand en de installaties tijdens leegstand te blijven onderhouden om het risico op schade en aansprakelijkheid in de toekomst te beperken.

Waarom een leegstand beurt voor de liften?

Er zijn een aantal aspecten die een lift tijdens stilstand aantasten.

  1. Vervuiling door stof. De liftschacht is een ruimte die veel dagelijks stof aantrekt door de luchtcirculatie in het pand.
  2. Vervuiling door verbouwing. Een verbouwing zorgt voor extra vervuiling op lift componenten ondanks de liften zijn afgeschermd. Vervuilde componenten kunnen na ingebruikstelling storingen en versnelde slijtage gaan veroorzaken.
  3. Uitdroging. Door stilstand zal de smering van de lift gaan uitdrogen, denk aan smering van deuronderdelen en staalkabels.
  4. Langdurige stilstand kan permanente vervorming aan sloffen, rollen en kabels geven. Nog los van de merkbare verslechtering van de functionaliteit zullen er ook aanzienlijke kosten bij komen voor versnelde vervangingen.

Wat doen wij tijdens een leegstand beurt?

Tijdens een stilstand beurt maken wij de lift grondig schoon en smeren de onderdelen. De essentiële liftonderdelen worden gecheckt en de lift zal een aantal testritten krijgen om te controleren of er eventuele storingen optreden in de liftbesturing.

Afhankelijk van de leeftijd van de liftbesturing kunnen wij de liften zo programmeren dat ze regelmatig een rit maken om “in vorm te blijven”. Dit zal er voor zorgen dat de smering goed blijft en de staalkabels niet overmatig gaan vervormen. Zodra de koop of verhuur rond is kunt u voor de oplevering van het pand de lift(en) laten keuren en eventuele keuringspunten door ons laten oplossen. Voor u moet het prettige gedachte zijn om de lift(en) in een goede conditie over te dragen aan de nieuwe eigenaar/huurder.

PS. Indien u het pand tijdelijk laat betrekken door huurders (leegstand verhuur) dan kunnen wij daar prima een flexibel en aangepast onderhoudsprogramma op af stemmen.

Hebben wij uw interesse gewekt? Vul dan het aanvraagformulier in op onze website of bel voor het maken van een afspraak met één van onze adviseurs: 0251-321390.