De meeste liftstoringen worden veroorzaakt door de liftdeuren, met name de schuivende liftdeuren. Dit is verklaarbaar omdat de liftdeuren veel worden gebruikt, het makkelijkst te raken zijn door gebruikers bij in- en uitstappen en daarmee makkelijker voor problemen zorgen. De deuren van de lift werken grotendeels mechanisch en zijn daarom slijtgevoelig. Daarnaast worden de liftdeuren door de gebruiker ook geregeld niet juist gebruikt. Gebruikers rijden er bijvoorbeeld tegen aan met bijvoorbeeld een rolstoel/rollator of men houdt de deuren geforceerd open tijdens een verhuizing. Als dit regelmatig gebeurd kunnen de deuren ontregeld raken waardoor de lift in storing komt te staan.

Liftdeuren

Liften hebben vaak meervoudige schuifdeuren: zowel de schachtdeuren als de cabinedeur. De schachtdeuren ziet men van buitenaf op de etage. Deze deuren zorgen ervoor dat de liftschacht gesloten blijft als de lift gaat rijden. De cabinedeur sluit de liftcabine af tijdens de rit. Woonhuisliften en oudere liften zijn vaak uitsluitend voorzien van draaideuren welke handmatig e/o automatisch kunnen worden geopend als de lift op de verdieping is aangekomen.

Liftdeurbeveiliging

Oudere liften zijn vaak uitgerust met uitsluitend een enkele fotocelbeveiliging. De cel detecteert op één punt of er een persoon of voorwerp in de deuropening van de lift staat. Zodra iemand in of uit de lift is gestapt dan sluiten de deuren automatisch. Aangezien de fotocel op slechts één punt meet blijkt deze beveiliging vaak onvoldoende te zijn. Mensen met een rollator ervaren problemen met de enkele fotocelbeveiliging. Wij adviseren altijd de fotocel te laten vervangen door een cabinehoge sensorlijst. Dit is een veel veiligere optie. Waar een fotocel alleen op ongeveer een halve meter hoogte van de cabinevloer iets of iemand waarneemt, doet een sensorlijst dit over vrijwel de gehele deuropening.

Kosten

De complete lift deuren gaan tussen de 15 en 25 jaar mee. Afhankelijk van het gebruik adviseren wij de deuronderdelen, zoals deurrollen, contacten, -snaren ed. preventief te vervangen tussen de 5 en 10 jaar of wanneer eerder te grote slijtage wordt waargenomen. Wij spreken dan van een deurrevisie. Door het preventief uit laten uitvoeren van een deurrevisie voorkomt u onnodig veel storingen en dus ergernis. De kosten van een revisie voor uw lift rekenen wij graag op verzoek voor u uit.

Vrijblijvende offerte

Bij Qlift is een aanvraag voor een vrijblijvende offerte voor een deurrevisie e/o sensorlijst zo geregeld. U kunt altijd bellen met één van onze adviseurs op 0251-321390 of u vult heel eenvoudig ons aanvraagformulier in en wij nemen direct contact met u op. Desgewenst maken wij een afspraak op locatie voor een opname van de liftinstallatie en natuurlijk om uw wensen door te spreken.

Service & Onderhoud

Een lift dient te allen tijde goed onderhouden te worden. Onderhoud is zelfs verplicht om de veiligheid en betrouwbaarheid van een liftinstallatie te garanderen. Een liftinstallatie dient niet voor niets ook eens per 18 maanden gekeurd te worden. Dit is een wettelijke verplichting. Op deze manier zijn gebruikers van de lift er zeker van dat zij de lift veilig en comfortabel kunnen gebruiken. Een lift bezitten brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. U moet als verantwoordelijke voor de lift aan kunnen tonen aan uw gebruikers dat u voldoet aan alle wettelijke eisen. Een keuring is in principe niet meer dan een formaliteit als u het onderhoud van uw lift gedegen en kundig laat uitvoeren. En vakkundig liftonderhoud kunt u wel aan Qlift overlaten, dat laten wij dagelijks zien bij de liften die bij het ons in onderhoud zijn.

Optimale exploitatiekosten door liftonderhoud

Onderhoud van uw liftinstallatie is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor de beschikbaarheid en de kostenbeheersing. Een storing kost geld en zorgt voor ongemak. Door gedegen onderhoud wordt dit voorkomen. Goed liftonderhoud heeft een positief effect op de beheersbaarheid van de exploitatiekosten van een liftinstallatie.
Door gedegen periodiek liftonderhoud worden de exploitatiekosten dus geoptimaliseerd. In de eerste plaats worden ze veel meer voorspelbaar. Doordat er veel minder storingen optreden, vertonen de uitgaven rondom uw liftinstallaties niet meer zo’n grillig verloop. Ten tweede worden de exploitatiekosten ook nog eens verlaagd omdat grote vervangingen door goed onderhoud worden uitgesteld.
En uiteraard wordt veel stress voorkomen die er vaak komt kijken bij liftstoringen. Geen dringende telefoontjes meer ’s avonds of in het weekend, maar lekker genieten van uw vrije tijd.