In ons land krijgen jaarlijks zo’n 50.000 personen te maken met een opsluiting in de lift. Vaak is een stroomstoring of een deurprobleem de oorzaak van het stil komen te staan van de lift. Wat te doen als u vast komt te zitten in de lift? Hieronder geven wij enkele tips in geval dat u opgesloten zit in de lift.

Blijf rustig

Een opsluiting in de lift is niet prettig maar wij kunnen u verzekeren dat u veilig bent. Haal diep adem en blijf kalm. Indien de liftdeuren niet openen terwijl u kunt zien dat de lift wel gelijk staat met de verdieping, dan kunt u voorzichtig proberen de deuren dicht te drukken. Lukt dit na enkele keren niet, blijf er dan van af om verdere schade te voorkomen.

Bel de storingsdienst

In bijna alle liften zit een alarmknop waarmee u alarm kunt slaan en/of direct verbinding krijgt met de storingsdienst. De dienst zal u geruststellen en zo snel mogelijk een liftmonteur uw kant op sturen om u te bevrijden. Vaak is er ook een luide alarmbel gekoppeld aan de alarmknop. Door deze alarmering komt er vaak ook direct hulp binnen het pand op gang. Wij adviseren u alleen in uiterste nood met 112 te bellen want dit alarmnummer is alleen bedoeld voor spoedhulp.

Laat u bevrijden

Het is van belang dat u niet zelf de deuren van de lift gaat proberen te openen. Vaak staat de lift niet op een etage maar tussen etages in. De storingsdienst of de personen ter plaatse met een bevrijdingscertificaat kunnen u professioneel en veilig helpen om de lift te verlaten.

Een opsluiting in de lift is heel vervelend maar u bent echt veilig. Hieronder ontkrachten wij een aantal sterke verhalen.

  1. De liftcabine verlichting valt uit: Dat is zelden het geval. Als er sprake is van een stroomstoring dan schakelt de verlichting automatisch over op de noodstoomvoorziening in de lift. Mocht het toch uitvallen, druk dan op 1 van de verdiepingsknoppen.
  2. Het alarmsysteem in de lift werkt niet meer: Ook het alarmsysteem is normaal gesproken aangesloten op een noodstroomvoorziening in de lift. U kunt dan, indien aanwezig, altijd uitbellen naar de storingsdienst. Het alarmsysteem wordt tijdens  het reguliere onderhoud en natuurlijk tijdens de liftkeuring altijd gecheckt.
  3. De lift kan naar beneden vallen: Elke lift is voorzien van gecertificeerde en regelmatig gekeurde veiligheidssystemen. Deze systemen zorgen ervoor dat de lift nooit naar beneden kan vallen; ook niet als de liftkabels zouden breken.

 

 

Service & Onderhoud

Een lift dient te alle tijde goed onderhouden te worden. Onderhoud is zelfs verplicht om de veiligheid en betrouwbaarheid van een liftinstallatie te garanderen. Een liftinstallatie dient niet voor niets eens per 18 maanden gekeurd te worden. Dit is een wettelijke verplichting. Op deze manier zijn gebruikers van de lift er zeker van dat hun leven niet in gevaar is. Een lift brengt immers een grote verantwoordelijkheid met zich mee. U moet als verantwoordelijke voor de lift ook aan kunnen tonen aan uw gebruikers dat u voldoet aan alle wettelijke eisen. Maar een keuring is in principe niet meer dan een formaliteit als u het onderhoud van uw lift gedegen en kundig laat uitvoeren. En vakkundig lift onderhoud kunt u wel aan Qlift overlaten. Dat laat Qlift elke dag zien bij de liften die bij het bedrijf in onderhoud zijn.

Optimale exploitatiekosten door lift onderhoud

Onderhoud van uw liftinstallatie is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor de beschikbaarheid van de liften. Elke storing kost geld en ongemak. Dit kan grotendeels door gedegen onderhoud worden voorkomen. Daardoor heeft liftonderhoud een positief effect op de beheersbaarheid van de exploitatiekosten van een liftinstallatie. Wanneer er door vakkundig onderhoud nauwelijks storingen plaatsvinden, dan komen er geen extra kosten om de hoek kijken rondom het verhelpen van storingen. De kosten van storingen kunnen namelijk enorm oplopen. Zeker bij oudere liftinstallaties is dat het geval. Denk hierbij alleen al maar aan de voorrijkosten, waarbij storingen dikwijls ’s avonds en in het weekend plaatsvinden.

Door gedegen periodiek liftonderhoud worden de exploitatiekosten geoptimaliseerd. In de eerste plaats worden ze veel meer voorspelbaar. Doordat er veel minder storingen optreden, vertonen de uitgaven rondom uw liftinstallaties niet meer zo’n grillig verloop. Ten tweede worden de exploitatiekosten ook nog eens verlaagd. Simpelweg omdat er minder storingen zijn. Dat maakt het een stuk eenvoudiger en stabieler om een liftinstallatie te exploiteren. En uiteraard wordt veel stress voorkomen die er vaak komt kijken bij liftstoringen. Geen dringende telefoontjes meer ’s avonds of in het weekend, maar lekker genieten van uw vrije tijd.