Liftinstallatie onderhoud?

Het onderhouden van uw liftinstallatie: verzekerd van veiligheid en betrouwbaarheid bij Qlift

Meest gangbare type liften waar onderhoud op plaatsvindt

Offerte voor liftinstallatie onderhoud

Liftonderhoud door de experts van Qlift

Soorten liftonderhoud

Voordelen van regelmatig liftonderhoud

Regelmatig onderhoud is essentieel om liften in optimale conditie te houden. Het zorgt niet alleen voor de veiligheid van gebruikers, maar verlengt ook de levensduur van de apparatuur. Door het afsluiten van een serviceovereenkomst bij een betrouwbare onderhoudsfirma kunnen gebouweigenaren en facilitair managers kostbare storingen voorkomen en het risico op ongevallen minimaliseren.

Begrip van liftcomponenten

Om het belang van liftonderhoud te waarderen, is het cruciaal om de belangrijkste onderdelen te begrijpen die een liftsysteem vormen. Liften bestaan uit verschillende onderdelen die samenwerken om soepel en veilig transport mogelijk te maken. Je staat er niet altijd bij stil, maar als je op de oproepknop van een lift drukt, treedt er een heel systeem in werking.

Een liftonderhoudsschema opstellen

Een goed afgestemd onderhoudsschema is essentieel om liften in topconditie te houden. De frequentie van onderhoudsbeurten is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het gebruik, de aard van de installatie en het type gebouw. Zo kunnen commerciële gebouwen met veel verkeer bijvoorbeeld vaker onderhoud nodig hebben dan wooncomplexen met minder gebruik. Bij de keuze voor een onderhoudsschema is het belangrijk om de reikwijdte van onderhoudstaken te bepalen. Dit omvat het smeren van bewegende delen, inspectie en reiniging van machines, en het testen van veiligheidsvoorzieningen en noodsystemen. Het naleven van een regelmatige onderhoudsroutine helpt potentiële problemen te identificeren voordat ze escaleren tot grote problemen.

Verschillende type liften

Als je het hebt over de werking van een lift, dan kom je al snel uit bij de aandrijving. Welke techniek zorgt ervoor dat de liftkooi zich door de schacht beweegt? Er bestaan verschillende manieren om een liftkooi langs de leiders te verplaatsen. Zo zijn er hydraulische liften, tractieliften, trommelliften, spindelliften, tandheugelliften en zelfs vacuümliften. Hydraulische liften, tractieliften, kettingliften en spindelliften zijn de meest gangbare liften in de liftenbranche. Ze zijn het meest veilig en hebben een efficiënte werking. Welke vorm van aandrijving men ook gebruikt, altijd bestaat een lift uit een bepaalde vorm van aandrijving (eventueel aangestuurd via een frequentieregelaar), een besturingssysteem met bedieningspanelen en een platform of cabine die omhoog en omlaag beweegt. Een belangrijk onderdeel van een lift zijn de deuren. De liftdeuren zijn de veroorzaker van de meeste liftstoringen. Bijvoorbeeld doordat mensen er tegenaan lopen of ze blokkeren. Als de liftdeuren beschadigen, is de kans groot dat er vroeg of laat een storing optreedt.

Het inhuren van een professionele onderhoudspartij

Het onderhouden van liften vereist professionele expertise. Het inhuren van een betrouwbare en ervaren liftonderhoudsservice is cruciaal om het hoogste niveau van veiligheid en prestaties te garanderen. De medewerkers van Qlift zijn liefhebbers van techniek en worden blij van een lift die mooi loopt en weinig storingen kent. Onze monteurs zijn niet alleen keien op technisch gebied maar leggen ook graag uit wat ze doen en waarom ze het doen. Voel u dan ook vrij om hen te bevragen of neem samen met hun een kijkje in de besturingskast. Onze klanten waarderen ons om deze persoonlijke aanpak en veel klanten kennen wij dan ook al jaren.

Het is ook belangrijk om de werkzaamheden goed en inzichtelijk te documenteren op een manier waarop u als eigenaar precies weet wat er wanneer aan de lift is gedaan en Qlift een actueel in inhoudelijk dossier heeft. Onze servicebonnen beschrijven de aard van de werkzaamheden, de duur ervan en de aanbevelingen die de monteur eventueel heeft. Door onze uitgebreide registraties direct na afronding van de werkzaamheden digitaal met u te delen helpen wij u om elk moment op de hoogte zijn van uw lift en worden eventuele misverstanden in de toekomst voorkomen.

Het uitvoeren van periodiek onderhoud

Qlift helpt lifteigenaren om hun liften soepel te laten draaien door preventief onderhoud te vereenvoudigen, storingen te verminderen en volledige naleving van voorschriften te garanderen. Wij zijn er trots op dat ons storingspercentage meer dan 60%(!) onder het landelijk gemiddelde ligt.

 

Wist u dat liften in Nederland ongeveer 3 storingen per jaar ervaren, waarvan 20% opsluitingen zijn?

Routinematige onderhoudstaken zijn integraal voor het onderhoud van liften. Regelmatige smering van bewegende onderdelen vermindert wrijving en slijtage, wat zorgt voor een soepele en efficiënte werking. Bovendien helpt inspectie en reiniging van de machines bij het identificeren van tekenen van schade of storingen. Preventief onderhoud is enorm belangrijk en een belangrijk onderdeel ervan bestaat uit het schoonhouden en smeren van de installatie. 


Het testen van veiligheidsvoorzieningen en noodsystemen is een ander cruciaal aspect van routinematig onderhoud. Dit omvat het controleren van noodverlichting, alarmsystemen en noodstops. Het uitvoeren van deze tests periodiek zorgt ervoor dat de lift voorbereid is op eventuele onvoorziene omstandigheden.

Storingen en problemen

Omgaan met veelvoorkomende liftproblemen

Ondanks regelmatig onderhoud kunnen liften nog steeds problemen ervaren. Dit kunnen defecte sensoren, storingen in deuren of abnormale geluiden zijn. Het oplossen van deze problemen vereist een systematische aanpak, waarbij de oorzaak wordt geïdentificeerd en passende maatregelen worden genomen. Niet altijd kan een probleem in één bezoek worden verholpen maar onze medewerkers doen er alles aan om een stilstaande lift zo snel mogelijk weer draaiend te krijgen.

 

In sommige gevallen kan reparatie of vervanging van defecte onderdelen nodig zijn. Dit vereist de expertise van getrainde technici die het probleem nauwkeurig kunnen diagnosticeren en de noodzakelijke reparaties kunnen uitvoeren. Snelle aandacht voor onderhoudsproblemen helpt de stilstand van de lift te minimaliseren en zorgt voor ononderbroken service voor de gebruikers.

Waarom kiezen voor Qlift

Overstappen naar een onafhankelijke partij

Het prioriteren van goed liftonderhoud is een verstandige investering die zowel de gebruikers als de levensduur van de installatie ten goede komt. Qlift kan elk liftmerk onderhouden en onze medewerkers helpen u graag bij de keuze voor de juiste onderhoudsvorm. Klanten kiezen ons vanwege onze deskundigheid, betrouwbaarheid en onze persoonlijke benadering. Een onderhoudsofferte aanvragen is eenvoudig. Vul hier het contactformulier in en onze medewerkers nemen contact met u op. U kunt ons uiteraard ook op kantoortijden even bellen. Vraag naar de afdeling verkoop en u wordt direct met een van onze vriendelijke collega’s doorverbonden. Zij adviseren u graag.

24/7 support

Met onze storingsdienst zijn wij altijd bereikbaar

Meer dan 100 jaar ervaring

Onze medewerkers beschikken samen over meer dan 100 jaar ervaring. Maak er gebruik van!

Betaalbaar en betrouwbaar

Met meer dan 1000 liften in beheer en een optimale efficientie score zijn wij de aangewezen partij om uw liften te onderhouden

Naleving van liftnormen

Naleving van liftnormen en voorschriften is essentieel voor het handhaven van veiligheidsnormen. De normen stellen richtlijnen vast voor ontwerp, installatie en onderhoud om de veilige werking van liften te waarborgen. Regelmatige veiligheidsinspecties moeten worden uitgevoerd om de naleving te beoordelen en eventuele potentiële gevaren of overtredingen te identificeren. Een typische liftinstallatie wordt ieder jaar of iedere 18 maanden gekeurd. Deze keuring wordt uitgevoerd door één van de onafhankelijke keuringsinstanties waarmee Qlift samenwerkt, te weten Aboma en het Liftinstituut.

Onze klanten

qlift-ref-bam.png
qlift-ref-kranenburgh.png
logo-printrette-alkmaar.jpeg
qlift-ref-heijmans.png

Liftonderhoud door de experts van Qlift