In één van de meest markante locaties van de Universiteit van Amsterdam, het “Spinhuis”, hebben wij een bijzondere klus geklaard. Markant mag het Spinhuis gerust genoemd worden. Het oude tuchthuis voor vrouwen is in 1597 opgericht als onderdeel van het Sint-Ursula klooster. Van deze locatie is zelfs in het Rijksmuseum een doek van Karel Dujardin te vinden uit 1669 waarop de regenten van het Spinhuis worden afgebeeld. Vandaag de dag huist de faculteit Sociologie & Culturele Antropologie in dit schitterende pand op het mooiste stukje van de Oudezijds Achterburgwal.

Om studenten, docenten, directie en bezoekers volledige toegang tot het pand te verschaffen moest de bestaande lift grondig worden verbouwd. De bestaande OTIS lift had een laatste grote revisie gehad in 1986 en verder wat kleine reparaties.

Hoofddoelen van de grootschalige ombouw

  • Twee extra brandwerende toegangen in de schuinlopende achterwand van de schacht op versprongen verdiepingen
  • Machinekamer verplaatsen van kelder naar bovenste stopplaats
  • Nieuwe besturing en volledige bekabeling installeren (NewLift)
  • Nieuwe drukknoppen op verdieping en in cabine installeren (Schaefer)
  • Nieuwe machine (Ziehl Abegg, Zetasyn gearless aandrijving)
  • Nieuw kooi interieur, cabine met schuine achterwand

Om de toegangen aan de achterzijde van de cabine te kunnen realiseren moest de schuine achterwand van de cabine worden opengehaald. Met een nieuwe extra cabineconstructie werd de nieuwe kooideur bevestigd.
Met een op maat gemaakt stalen frame werd de machine, gesteund naar het schijvenframe boven de lift, op zijn kop gemonteerd, zie onderstaand de foto.

Eindresultaat was een perfect lopende lift die puntloos door de keuring kwam en werd overgedragen aan de opzichter van de UvA.

Een project met heel veel uitdaging waar we met veel tevredenheid op terug kunnen kijken.

Kenmerken

Type installatie  : OTIS
Hefvermogen   : 630 kg
Aandrijving      : Tractie
Stopplaatsen   : 4 / 6
Oplevering      : 2013

spinhuis amsterdam qlift spinhuis amsterdam qlift spinhuis amsterdam qlift

Leave a Reply